Thonet S 32 V Freischwinger

vanaf  € 1.023 € 870 + 4

Carl Hansen & Søn CH24 Y Wishbone stoel eiken

vanaf  € 937 + 1

Thonet S 64 V Freischwinger

vanaf  € 1.309 € 1.113 + 4

Vitra Lounge Chair & Ottoman

vanaf  € 7.125 + 4 + 9

Carl Hansen & Søn CH24 Y Wishbone stoel beuken

vanaf  € 546

Vitra DSR Eames Plastic Side Chair

€ 325 + 6 + 10

HAY About a Chair AAC 22

vanaf  € 315 € 221 + 6 + 15

HOUE Click Rocking Schommelstoel

€ 439 + 2 + 9

Vitra DSW Eames Plastic Side Chair

vanaf  € 420 + 5 + 11

Vitra DAW Eames Plastic Armchair

vanaf  € 615 € 492 + 5 + 10

Carl Hansen & Søn CH24 Y Wishbone Stoel Special Edition Soft

€ 578 + 3 + 5

HAY About A Stool AAS 38

vanaf  € 275 + 6 + 13

Stoelen, banken voor de eetkamer tot de wachtkamer

Lange tijd was het zitten op speciaal ontworpen meubilair een bijna koninklijk voorrecht: terwijl de gewone burger genoegen nam met de koude vloer, dienden zitmeubelen als een uitdrukking van kracht. Gelukkig zijn deze tijden voorbij. Tegenwoordig zijn fauteuils, sofa's en stoelen veel gebruikte voorwerpen die kunnen worden gebruikt om modeaccenten te leggen die vergelijkbaar zijn met weinig andere soorten meubels.

Ontwerp voor vitra & Thonet stoelen

De geschiedenis van het moderne zitmeubeldesign in Europa wordt vooral geassocieerd met een naam: Michael Thonet. In 1859 creëerde de Duitse meester-timmerman een stoel, nr. 14, die door zijn eenvoudige productie een pioniersrol speelde in de serieproductie van meubels en een nieuw tijdperk van meubelvakmanschap inluidde. Deze zesdelige stoel met zijn karakteristieke rugleuning van twee gebogen houten staven sierde vooral de Weense koffiehuizen en is het meest geproduceerde zitmeubel ter wereld. Nr. 14 combineerde een eenvoudige esthetiek met de eisen van de moderne massaproductie en maakte zo de weg vrij voor de moderne zitmeubelproductie. Niet voor niets wordt nr. 14 van de legendarische fabrikant Thonet beschouwd als de "stoel van alle stoelen".

Puristisch ontwerp van Mart Stam en Charles & Ray Eames

Met de verschuiving naar puristisch gereduceerde ontwerpen aan het begin van de 20e eeuw, veranderde ook het ontwerp van de zitmeubelen. Terwijl de ontwerper Marcel Breuer het materiaal staal introduceerde in de productie van zitmeubelen, ontwierp de Nederlander Mart Stam in 1926 de eerste sledestoel, die verder werd ontwikkeld door de eerder genoemde Breuer. De baanbrekende ontwerpen van deze twee designlegendes worden vandaag de dag nog steeds door Thonet geproduceerd en getuigen van een van de interessantste en belangrijkste tijdperken van de moderne industriële vormgeving.

HAY en de internationale doorbraak van Scandinavisch design

Niet minder interessant en belangrijk waren de esthetische ontwikkelingen in het midden van de 20e eeuw, vooral in Amerika. Het zitmeubilair van deze tijd kenmerkt zich door zijn organische vormgeving en het gebruik van verschillende kunststoffen. Hoewel veel ontwerpers een rol hebben gespeeld in deze ontwikkeling, kunnen de Amerikaanse ontwerpers Charles en Ray Eames als iconen van deze stijl worden beschouwd. Met de kunststof fauteuil DAW bijvoorbeeld, creëerde het ontwerpersechtpaar een stoel die tot op de dag van vandaag een van de absolute klassiekers onder de zitmeubelen is en die geproduceerd wordt door de gerenommeerde fabrikant vitra.

Nieuwe klassiekers van HAY en Hee Welling

Naast Thonet en vitra is de relatief jonge fabrikant HAY nu een van de belangrijkste spelers in de zitmeubelsector. Hoewel Thornet en vitra niet in de laatste plaats de uitstekende ontwerpen van oude designiconen zoals Eames, Breuer of Stam produceren, zet HAY het Scandinavische ontwerp van de jaren 50 en 60 voort en probeert het op een eigentijdse manier te interpreteren. De door de Deense designer Hee Welling ontworpen About a Chair AAC 22 stoel AAC 22 heeft al een plaats in de geschiedenisboeken. Deze stoel overtuigt door zijn pretentieloze werking en zet de lange traditie van hoogwaardige zitmeubelen voort.

Advies geven, vragen over een product of een ander verzoek?

Wij helpen u graag verder op 0432 100 400 (ma. t/m vr. van 10.00 tot 16.00 uur).