Vitra Eames Archive Stories

Charles en Ray Eames zijn twee van de meest befaamde en invloedrijke designers van de 20e eeuw. Hun ontwerpen waren dan ook grensverleggend. Zij durfden het aan om zich vertrouwd te maken met nieuwe vormen en materialen en zagen design dan ook als een creatieve filosofie ten dienste van de mens. Vitra en het echtpaar Eames werkten reeds vroeg met elkaar samen - in een tijdperk waar veel fabrikanten geen tijd namen voor dure ontwikkelingsfasen. De samenwerking tussen de fabrikant en de designers was een langdurige en ontzettend vruchtbare collaboratie.

  • sorteren op Bestseller
    Levertijd Bestseller Naam Prijs aflopend Prijs oplopend
  • producten per pagina 64
    32 64 128

Na de dood van Ray Eames verwierf Vitra het grootste deel van het driedimensionele nalatenschap van Charles en Ray Eames. Deze erfenis vormt tot op vandaag dan ook de hoeksteen van de collectie van het Vitra Design Museum. Nu heeft Vitra zijn eigen archieven doorgenomen en is hierbij op oude ontwerpen gestoten. Creaties waarvan de verhalen nog ontdekt moeten worden. Designklassiekers, die zich van een nieuwe, tot op heden nog weinig bekende kant hebben laten zien. En zo sta je plots midden in de Eames Archive Stories.

De eethoek – het warme hart van Eames’ huis

Als gepassioneerde gastheren nodigden Ray en Charles Eames heel graag uit om gezellig te tafelen. Er werd gegeten aan een ronde Eames Segmented Table. Deze legendarische klassieker verschijnt nu als een eettafel - rond of in bootvorm. Als ontbijttafel in de keuken of als lange tafel in de eethoek biedt dit elegante meubelstuk een ontspannen en informele zitopstelling, geschikt voor de meest uiteenlopende gelegenheden. Deze fantastische tafel - het warme hart van het huis - wordt prachtig vervolledigd met de Eames Fiberglass Chairs. Ze behoren tot de belangrijkste ontwerpen in de meubelgeschiedenis. Ray en Charles Eames hebben met hen een nieuw archetype uitgevonden. Met de LAR Eames Plastic Armchair combineert Vitra de zitschaal van de Eames Plastic Chairs met een diep onderstel, dat de eetkamermeubelen omtovert tot een lichte en compacte fauteuil. De LAR is een nieuwe ontdekking uit de archieven.

Een tafeltje voor gelegenheden en organisch zitten

Tijdens het terugblikken op de designgeschiedenis duikt het herhaaldelijke keren op dat de functie van bepaalde objecten in de vergetelheid raakt. Lange tijd was de Organic Chair van Charles Eames en Eero Saarinen bijna nergens meer te vinden. Tot op het moment dat men in het Vitra Design Museum een van de laatst overgebleven originele modellen nauwkeuriger is gaan bestuderen. Logisch gevolg: sinds 2004 wordt de stoel opnieuw uitgegeven. Geïnspireerd door de Vitra Eames Archive Stories, is de Organic Chair deze winter in een beperkte oplage in Sheepskin verkrijgbaar. Met een wollige schapenvacht als bekleding onthult deze designklassieker onmiddellijk zijn comfortabele kwaliteit. Het zitmeubel wordt een echt verzamelobject aangezien het slechts in beperkte oplage beschikbaar is. Een ander gelimiteerd meubelstuk is de Eames Eucalzptus LTR Table. De Low Table Rod Base is een kleine, variabele bijzettafel, die bij Eames thuis heel veel gebruikt werd. Als functioneel tafeltje of als presentatieblad voor het uitstallen van uw lievelingsobjecten zijn de compacte Occassional Table LTR Tafels altijd een stijlvolle keuze.

Read More